WebSite  

Msn: haberveriyoruz@windowslive.com

Ana Sayfa > İş Dünyası > kriz ne kadar devam edecek

kriz ne kadar devam edecek

18-11-2008
İş dünyası birkaç ay öncesine kadar 2001 krizinden tecrübeliyiz. Bu sefer ilk tasarrufu eleman çıkararak yapmayacağız derken küresel krizin artan şiddetine daha fazla dayanamadı.
Kaynak:


Web de Reklamın Adı
İnternetten Para Kazanmak .
İstermisiniz ???
www.webreklam.org

Partneriniz Burada
Hayata Yeni Bir Arkadaşla.
Başlamak İstermisiniz!
www.sontutkum.com



Mermer de ve İnşaat İşlerinde
Kaliteli İşçilik Profesyonel Ekip...
Daha Fazla Bilgi İçin Lütfen;
0.312 433 23 15 (Pbx)
www.dogusimal.com

Web Sitemizi Nasıl Buldunuz ?
Mükemmel
Çok İyi
İdare Eder
Fena Değil
Kötü

Kriz sarstı on binler işsiz kaldı



İş dünyası birkaç ay öncesine kadar "2001 krizinden tecrübeliyiz. Bu sefer ilk tasarrufu eleman çıkararak yapmayacağız" derken küresel krizin artan şiddetine daha fazla dayanamadı.

Referans Gazetesi'nde Sibel Cingi imzası ile yayınlanan habere göre, eleman çıkarma operasyonları tüm sektörlerde hızlandı. Küresel kriz öncesi yeni yatırımlar ile artan iş ilanları bıçak gibi kesilirken, büyük küçük birçok firma ise eleman alımı için kapısını çaldığı insan kaynakları şirketlerinden taleplerini geri çekti.

İnsan kaynakları şirketleri en çok işten çıkarmaların perakende, bankacılık ve otomotivde yaşandığını söylüyor. Türkiye'de büyük firmaların beyin avcısı olarak tanınan şirketlerden Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, bankacılık sektöründe yaklaşık 8 bin kişinin, perakendede ise 3 bin kişinin işine son verildiğini açıkladı.

İnşaata da sıçradı

İş dünyası Türkiye'yi teğet geçer mi geçmez mi, diye tartıştığı küresel krizin etki alanına tam girdi. Uluslararası piyasalardaki durgunluğu en yüksek derecede hissetmeye başlayan şirketler "önümüzü göremiyoruz" diyerek pek çok kalemde tasarruf dozunu artırdı. Ancak bir iki ay önce krizin ilk sıcaklığında iş dünyasından gelen sinyaller bu kez eleman tasarrufuna gidilmeyeceği yönündeydi. Uluslararası danışmanlık şirketlerinin hazırladığı raporlar da bu yöndeydi.

Ekimin ortasında açıklanan ve 14 ülkeyi kapsayan bir rapora göre Türkiye'deki firmaların yüzde 73'ü ekonomik ortama rağmen hala işe alım yapıyordu. Avrupa'da ise birçok ülkede bu oran düşme eğilimindeydi. Başka bir şirketin 7 il ve 120 şirket arasında yaptığı araştırmaya göre ise ABD ve Avrupa'daki şirketlerin aksine Türkiye'deki şirketlerin küresel krize karşı aldıkları önlemler arasında eleman çıkarma bulunmuyordu. Ancak dalga dalga yayılan küresel kriz işadamlarının deyimiyle Türkiye hava sahasına "inişe" geçince çalışanlar üzerinde de tasarruf başladı.

2001 krizinde birçok beyaz yakalının işsiz kalacağını öngörerek "Anadolu İş Ortaklığı" projesini hayata geçiren Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, yaklaşık bir aydır tüm sektörlerde işten çıkarmalar yaşandığını, çıkarmaların en yoğun olduğu sektörlerin başında ise perakende, bankacılık ve otomotiv yan sanayiinin geldiğini kaydetti.



Bankaların özellikle şubelerinde işten çıkarmaların yüksek olduğunu açıklayan Altunkaya, "Yaklaşık bir ayda bankalarda 8 bin, perakende sektöründe ise 3 bin kişi işsiz kaldı. Perakendede özellikle mağazalarda çalışan sayısı azaltılıyor. İşten çıkarmalar son olarak inşaata sıçradı. Özellikle konut satışı yapan elemanların işine son veriliyor" dedi. Altunkaya, şirketlerin eleman alımı için yaptıkları başvuruları da geri çektiklerini anlattı. "İş yoğunluğumuz yüzde 60-70 düştü" diyen Altunkaya, Türkiye'ye gelme planları yapan ve kendilerine eleman alımı için başvuruda bulunan yabancı firmaların da frene bastığını dile getirdi.

Bekle gör politikası hakim PricewaterhouseCoopers, İnsan Kaynakları Hizmetleri Bölüm Yöneticisi Murat Demiroğlu da tüm firmaların harcama kalemlerinde ve bütçe hazırlamada muhafazakar bir yapıya büründüğüne dikkat çekti. Demiroğlu, yeni alımlar yerine mevcut çalışanı daha verimli ve etkin kullanma yönünde stratejilerini gözden geçiren şirketlerin "bekle gör" politikası izlediklerini söyledi. Bankacılık ve parekende alanında son üç yıldır şubeleşme atağa ile büyük bir eleman alımı yapıldığını belirten Demiroğlu, bundan sonra adımların daha temkinli atılacağını kaydetti. Demiroğlu, 2009'da yatırımlarda frene basacak olan şirketlerin eleman eğitimine daha fazla ağırlık vermeyi düşündüğünü ifade etti. Alexander Man Genel Müdürü Zeynep Akalın da Demiroğlu gibi şirketlerin bekle gör durumuna geçtiğini ve eleman alımı taleplerinde düşüş olduğunu söyledi.

milliyet

Diğer Yazılar
Fotoğraf Galerisi
alevilerden çankayaya alevi aday
Murat Karayalçın seçimleri kazanırsa neler yapacak
robottan eş yaptı 12-12-08 robottan eş yaptı

Bilim kurgu her geçen gün kurgu olmaktan çıkıyor. Bu kez de sayısız filme konu olan robot kadın gerçek oldu.

toplu oy kulllanımı engellenecek 12-12-08 toplu oy kulllanımı...

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki sandık güvenliği konusunda hassasiyet gösterdi.

Osman Gökçek afişi 12-01-08 Osman Gökçek afişi

Şu sıralar Ankara sokalarındaki bilboardları, oğul Gökçek'in afişleri süslüyor.

başbakanı üzecek yazı 11-29-08 başbakanı üzecek yazı

İngiliz The Economist dergisi, Başbakan Erdoğan'ın 'gittikçe daha otokratik ve gerçeklerden kopuk hale geldiğini'...

DTP nin mitingi basıldı 11-28-08 DTP nin mitingi basıldı

DTP milletvekillerinin yerel seçim öncesi 23 Kasım'da...

yumurta sempozyumu 11-28-08 yumurta sempozyumu

Türkiye'de ilk kez sadece yumurta konusuna odaklanan...

başbakandan imralı açıklaması 11-26-08 başbakandan imralı...

Oraya gitmesi gereken mahkumlar olursa, tabii ki onları...

astsubay köstebek çıktı 11-26-08 astsubay köstebek çıktı

Başbuğ'un Kudüs'te Ağlama Duvarı önünde çekilmiş...

kobi kriz kredisi ekonomik kriz kredisi 11-26-08 kobi kriz kredisi...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, imalatçı esnaf ve...

başbakan ikinci olursak giderim dememiş 11-25-08 başbakan ikinci olursak...

Başbakan Erdoğan Hindistan dönüşü uçakta 'İkinci olursam...

seçmen kütüğü listeleri asılıyor 11-25-08 seçmen kütüğü listeleri...

Seçmen Kütüğü listeleri, yerel seçimler öncesinde yarın...

mecliste canlı bomba paniği 11-25-08 mecliste canlı bomba...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) canlı bomba alarmı...

Haberlerinizi Bizimle Paylaşabilirsiniz.

haberveriyoruz@windowslive.com

Faks 0 (312) 433 23 28

Sizinle Büyüyeceğiz... MSN resimlerini indirerek Bize ve Size ait olan web sitemizin reklamını beraber yapalım. Beraber büyüyelim... Resmin üzerinde iken mousun sağ tuşuna basarak resmi farklı kaydedin. Ve msn resminiz olarak kullanın. Teşekkürler...

Copyright © 2008 Haber VeriyoruzTüm Yasal Hakları Saklıdır, | Tüm Yazılar ve Resimler Yazarların Sorumluluğu Altındadır./ All rights reserved. Web Tasarım Turkiyem Hosting Hizmetleri