1948’deki Nekbe ve sonraki yıllarda Filistinlilere karşı işlediği suçların belgelerini ortadan kaldırmaya çalışıyor.

İsrail Nekbe sırasında işlediği suçları yok ediyor.

İsrail Nekbe sırasında işlediği suçları yok ediyor.

İsrail Savunma Bakanlığı, 1948’deki Nekbe ve sonraki yıllarda Filistinlilere karşı işlediği suçların belgelerini ortadan kaldırmaya çalışıyor. İsrail’in işlediği suçları ortaya koyan pek çok belge Savunma Bakanlığı’na bağlı Gizli Güvenlik İdaresi tarafından usulsüz ve yetkisi dışında ortadan kaldırdı. Belgelerin yok edilmesi projesini başlatan eski Gizli Güvenlik İdaresi Başkanı Yehiel Horif, “1948 olaylarının duyulması ülkedeki Arap toplumunda huzursuzluk oluşturabilir. Bu yüzden bunların gizlenmesi mantıklıdır” ifadesini kullandı. Haganah milisleri eski komutanı Yisrael Galili, “Safed kenti yakınlarındaki Safsaf isimli bir Filistin köyünde, 52 erkek birbirlerine bağlanarak getirildikleri çukurun başında kurşuna dizildi” dedi.

14 Mayıs 1948’de İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etti.

Tombik

İsrail’in, Filistinliler için zorunlu göç, yağma ve katliamların simgesi olan 1948’deki “Nekbe” (Büyük Felaket) sırasında Filistinlilere karşı işlediği suçların belgelerini ortadan kaldırmaya çalıştığı belirtildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı bir ekip, son 10 yıldır kamu ve özel arşivlerinde bulunan 1948’deki Nekbe ile ilgili tüm belgeleri sistematik şekilde araştırarak ortadan kaldırıyor.

Haberde olayı ilk defa ortaya çıkaran İsrail-Filistin Çatışması Araştırma Enstitüsü’nün “İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı Gizli Güvenlik İdaresi tarafından yönetilen belge temizleme operasyonunun faaliyet ve bütçesinin açıklanmasının yasak olduğuna” dair raporuna da yer veriliyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks