Alman Bayer ABD’li rakibi Monsanto’yu 66 milyar dolara aldı.

Bir dev daha tarihten silindi!

Bir dev daha tarihten silindi!

Alman Bayer ABD’li rakibi Monsanto’yu 66 milyar dolara aldı ve 117 yıllık Monsanto markası tarihten silindi. Ancak kansere neden olduğu gerekçesiyle pek çok ürünü mahkemelik olan şirketin bunun karşılığında Bayer yardımıyla AB’ye sızması Avrupalı tüketiciyi koruma çevrelerini tedirgin ediyor.

Almanya’nın önde gelen kimya şirketlerinden Bayer’in, ABD’li rakibi Monsanto’yu 66 milyar dolara satın almasına yönelik tartışmalar, satın almanın onaylanmasının ardından bile artarak devam ediyor.

Tombik

Gazete Habertürk’ün haberine göre Bayer cephesinde alkış ve zafer nidaları yükselirken Avrupa Birliği (AB) tüketici haklarını korumaya yönelik pek çok kuruluşta durum farklı görünüyor. Yetkililer söz konusu alışverişle Monsanto’nun AB pazarına sokmakta zorlandığı pek çok ürün ve servisi artık kolayca Avrupa genelinde pazarlayabileceğini savunuyor. Bu açıdan bakıldığında başta Alman basını olmak üzere dünya gündeminde yer alan ve 117 yıllık Monsanto markasının artık ortadan kalktığına yönelik haberlerin pek de önemi kalmıyor.

AB KOMİSYONU ONAY VERDİ…

Zira anlaşma gereği birleşme sonrası yeni şirket Bayer adıyla yoluna devam edecek ama Monsanto’nun ürettiği ve pek çok ülkede kansere neden olduğu gerekçesiyle mahkemelik olan Roundup ve Glifosat gibi tarım ilaçları aynı isimle satılmaya devam edecek. AB Komisyonu’nda uzun süre bu iki ürünün AB genelinde satılıp satılamayacağına yönelik hararetli tartışmalar yürütüldü. Komisyon 2017’de sağlık tehdidi yaratmadığını belirtmesine rağmen ürünlerin sadece 5 yıl süreyle satışına izin verdi. Karara tüketici kuruluşları başta olmak üzere pek çok cepheden tepki yağdı. Ancak kararda herhangi biri değişiklik olmadı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks