Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili ihlal kararını Resmi Gazete’de dün yayımladı.

Yargı sistemi çöktü… Mahkeme AYM’nin Resmi Gazete’deki gerekçesini de tanımadı.

Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili ihlal kararını Resmi Gazete’de dün yayımladı. Böylece karar, herkesi bağlayıcı bir niteliğe büründü. AYM’nin ihlal kararı ‘resmileşti’. Gerekçenin yayımlanması üzerine Altan’ın avukatları bir kez daha tahliye için yerel mahkemeye başvurdu. Ancak yine tahliye talebini reddeden mahkeme, “AYM yetkisini aştı” dedi.

Anayasa Mahkemesi, tutuklu yazarlar Mehmet Altan ve Şahin Alpay ile ilgili verdiği hak ihlalli kararının gerekçesini 8 gün içinde, dün Resmi Gazete’de yayımladı. Böylece yerel mahkemelerin, “Karar Resmi Gazete’de yayımlanmadı” bahanesine sığınarak tahliye taleplerinin reddetmesinin gerekçesi ortadan kalktı. Bu aşamadan itibaren, İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin resmi niteliğe bürünen ve emsal niteliğindeki Anayasa Mahkemesi ihlal kararını uygulamaması hukuki sorumluluk doğuracak. Öte yandan kararla birlikte, muhalif üyelerin de görüşleri ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç ile TBMM’nin seçtiği Recai Akyel, ortak açıkladıkları karşı oy yazısında olağanüstü dönemlerde tutuklama için “somut olgular” yerine “kuvvetli olarak nitelenebilecek suç şüphesine işaret eden bazı belirtilerin bulunmasının ilk tutuklama bakımından yeterli olduğunu öne sürdü.

Tombik

Anayasa Mahkemesi; Mehmet Altan, Şahin Alpay ve Turhan Günay’ın başvuruları üzerine 11 Ocak’ta hak ihlali kararı vermişti. Altan ve Alpay’ın basın ve ifade özgürlüğü ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, ihlalin sonuçlarının kaldırılması için kararın bir örneğini aynı gün İstanbul’daki yerel mahkemelere gönderdi.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks