Andız Pekmezi Birçok Hastalığa Şifa Oluyor.

2 Bin Metre Yükseklikten Toplanan Kozalaklar.

2 Bin Metre Yükseklikten Toplanan Kozalaklardan Yapılan Andız Pekmezi Birçok Hastalığa Şifa Oluyor.

Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları’nda andız ağaçlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapılıyor. Toroslar’daki andız ağaçlarının kozalaklarından elde edilen andız pekmezinin kilogramı 20 TL’ye satılıyor.

Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları’ndan iğneli andız ağacından olgunlaşmış andız kozalaklarını toplayan aileler sonbahar döneminde topladıkları andız kozalaklarından pekmez üretip, geçimlerine katkı sağlıyorlar. Andız pekmezinin kilosu 20 TL’ye satılıyor.

Tombik

Akseki’de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan Andız pekmezi geleneksel bir Türk gıda maddesidir. Fakat uzun yıllardan beri bu gıda maddesinin üretim tekniği pek fazla değişmemiştir. Üretimin günümüze kadar açık tava yöntemine göre yüksek sıcaklıkta üretilmesi süregelmiştir.

İMECE YÖNTEMİYLE ÇALIŞILIYOR

Akseki’nin Kuyucak mahallesinde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını yaz aylarında başlayıp, sonbahar dönemine kadar topladıklarını, imece yöntemiyle çalışan kadınların el birliğiyle kozalakları kırdıklarını ve kozalakların 2 gün süreyle ıslatıldığını söyledi.

Şıra hanede ıslanan kozalakların daha sonra tavalara aktararak tavaların altını yüksek ateşle ateşleyip, 15 saat kaynatılarak kıvamına gelince pekmez elde ettiklerini belirten Erdoğan, “Bu iş oldukça zahmetlidir. 4-5 kişi yardım ediyor. Yardımsız bu iş olmuyor. Yazın kozalakları topluyoruz, sonbahar aylarında ise pekmez yapımına başlıyoruz.” dedi.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks