Antartika’nın altında bulunan radyoaktif tozlar ortaya çıkarıldı.

Antarktika'nın Altında Antik Bir Süpernovanın Radyoaktif Tozları Bulundu.

Antarktika’nın Altında Antik Bir Süpernovanın Radyoaktif Tozları Bulundu.

Gelişen bilim ve teknolojiyle birlikte önemli ölçüde yol kat eden araştırma teknolojileri; dünyamızı, içerisinde bulunduğumuz Güneş Sistemini ve hatta Samanyolu Galaksisini çok daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Yapılan yeni araştırmalarla Antartika’nın altında bulunan radyoaktif tozlar ortaya çıkarıldı ve bu tozlar içerisinde bulunduğumuz sistemi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Milyonlarca yıl önce bir süpernovadan yayılan radyoaktif tozlar Antarktika bölgesine düştü ve en nihayetinde binlerce kiloluk kar kütlelerinin altında kaldı. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde doktora adayı olan Dominik Koll, yürüttüğü araştırmayla ilgili olarak Gizmodo’ya konuştu.

Tombik

Dominik Koll, yapılan büyük kazı çalışmalarının ardından bilim insanlarının üzerinde çalıştıkları tozların, Güneş Sistemi’ni saran kozmik çevreyle ilgili yeni sırları ortaya çıkaracağını söyledi. Kadim kozmik bir patlamanın radyoaktif serpintileri üzerinde çalışmak, galaktik komşularımızın tarihinin anlaşılması açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.

Büyük patlama

Physical Review Letters dergisine kabul edilen araştırmaya göre Koll ve ekibi, küçük uzay tozlarını toplayabilmek için laboratuvarlarındaki karları buharlaştırdılar. Ekip, daha sonra radyoaktif izotoplar için çeşitli analizler gerçekleştirdi.

Analizleri sonucunda ekip, dünyaya her gün giden kozmik ışınlardakinden çok daha fazla radyoaktif izotopa rastladı. Daha önce gerçekleştirdikleri son 1,5 ile 3 milyon yıl arasında Güneş Sistemi’mizde demir yüklü bir süpernovanın varlığı araştırmasından faydalanan ekip, Dünya’nın o dönemlerde o kalıntıların etrafında hareket ettiğini oldukça olası görüyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks