Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, birliğin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu.

Avrupa seçimlerinde merkeze büyük darbe

Avrupa seçimlerinde merkeze büyük darbe.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, birliğin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üyelerini belirlemek üzere 23-26 Mayıs arası sandığa gitti. Beş yılda bir yapılan seçimler için 28 ülkede sandık kurulurken, sonuçlar AP’de merkez sağ ve merkez sol partilerin büyük darbe yediği bir tablo ortaya çıkardı. Buna karşın hiçbir ülkeden “oyların toptan tekrar sayılması” ya da “seçimlerin tekrar edilmesi” yolunda bir talep dikkat çekmedi.

Henüz resmi olmayan sonuçlara göre; merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Avrupa Parlamentosu’nda en büyük blok olması ve Avrupa Birliği yanlısı bir koalisyon oluşturması bekleniyor. Uzmanlar, EPP’nin Sosyalistler ve Demokratlar (SD) İttifakı ile Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı’nın (ALDE) desteğiyle ‘büyük koalisyon’ oluşturacağını tahmin ediyor.

Tombik

Seçimlere katılım oranı (yaklaşık yüzde 51) son 20 yılın en yüksek düzeyinde seyrederken, kıta genelinde Liberaller ve Yeşiller’in yüzü güldü. Aşırı milliyetçiler İtalya ve Fransa’da zafer kazandı. Popülistler bazı ülkelerde zemin kazansa da bazı analistlerin tahmin ettiği gibi kazanımlar elde etmekten uzak bir performans ortaya koydular.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks