Bankaların swap işlemlerine kısıtlama getiren önlemler açıkladı.

BDDK’nin swap adımları piyasalara nasıl yansıyor?

BDDK, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama getiren önlemler açıkladı. Ancak analistler bu adımların, Türk tahvillerine, bonolarına ve hisse senetlerine yatırım yapan yabancı yatırımcının kur riskine karşı önlem alamamasına, bu yüzden de Türk varlıklarına olan ilginin azalmasına yol açtığını belirtiyor. Öte yandan Bloomberg televizyon kanalına konuşan Londra merkezli yatırım şirketi BlueBay’den şef yatırım stratejisti David Riley ise böylece Türk Lirası’nın ‘ticaret yapılamaz bir hale geldiğini’ öne sürdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ), Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için geçtiğimiz hafta başı itibariyle bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirdi.

Tombik

Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıkladı.

Cuma günü yaptığı açıklamada ise bu sınırlamaya, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dahil edildiğini belirtti.

BDDK’nin geçen hafta aldığı bu önlem, TL’nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu.
Ancak ekonomistler, BDDK ‘nin swap işlemlerine getirdiği bu kısıtlamanın Türk tahvil faizlerinin yükselmesine neden olduğunu, bunun da piyasaları uzun vadede olumsuz etkileyeceği yorumunda bulunuyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks