Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ömür boyu başkanlık yolunu açan anayasa teklifi kabul edildi.

Teklif kabul edildi! Çin’in yeni imparatoru Cinping.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ömür boyu başkanlık yolunu açan anayasa teklifi kabul edildi. Tasarıyla beraber Cinping’e ‘Yeni Çin imparatoru’yakıştırması yapıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ömür boyu başkanlık yolunu açan anayasa teklifi kabul edildi. Teklifin yasalaşmasıyla Cinping, 2023’ten sonra da görevine devam edebilecek. Kendini ön plana çıkaran yönetim anlayışıyla bilinen Şi, Ekim ayında da, ülkenin kurucusu Mao’dan sonra yaşarken adı Çin Komünist Partisi’nin tüzüğüne giren ilk lider olmuştu.

Tombik

Çin’de devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıllık görev süresi sınırının kaldırılmasını öngören ve bu şekilde Devlet Başkanı Şi Cinping’in süresiz görevde kalmasının önünü açan anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda yapılan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) 13. Dönem 1. Genel Kurul toplantıları kapsamında anayasa değişikliği teklifi, oylamaya sunuldu. Teklifin, 2 bin 964 delegenin katıldığı oylamada 2 bin 958 oyla kabul edilmesiyle Şi Cinping’in ikinci dönem görev süresinin dolacağı 2023’den sonra da devlet başkanlığına devam edebilmesinin önü açıldı. Şi, kabul edilen yasayla adeta “yeni Çin imparatoru” konumuna yükseldi. Resmi lakabı da “Baba Şi” olan Cinping, geçen yıl Temmuz ayında, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun kuruluş yıl dönümüne ilk kez kamuflaj kıyafetle katılarak, orduya hakim olduğu mesajını da vermişti.

DÜŞÜNCESİ DE ANAYASADA

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks