Çin, Doğu Türkistan’da kişisel verileri toplayan bir bilgisayar yazılımının ihbar ettiği Uygurları gözaltına alıyor.

Çin bilgisayar yazılımına güvenip Uygurları gözaltına alıyor.

Çin, Doğu Türkistan’da kişisel verileri toplayan bir bilgisayar yazılımının ihbar ettiği Uygurları gözaltına alıyor. Yazılım, güvenlik kamerası görüntülerinden sağlık ve bankacılık kayıtlarına kadar değişen verileri birleştirip tahminde bulunuyor. Suçsuz yere alıkonulan Uygurlar yargı kararı olmaksızın “siyasi eğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezlerine gönderiliyor.

Çin, Doğu Türkistan’da kişisel verileri toplayan bir bilgisayar yazılımının ihbar ettiği Uygurları gözaltına alıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) konuyla ilgili yayımladığı raporda, Sincan Kamu Güvenliği Bürosunun 2016’da uygulamaya koyduğu “Bütünleşik Ortak Operasyonlar Platformu (BOOP)” adlı izleme programı aracılığıyla bireylere ait kişisel bilgileri ve gündelik hareketlerine dair kayıtları rızaları dışında topladığı kaydedildi. Raporda, “potansiyel tehdit” olduğu iddia edilen kişilerin mimlendiği belirtildi.

Tombik

MASUMLARA YARGISIZ İNFAZ

Keyfi izleme ve gözaltına alma “önleyici polislik tedbiri” olarak sunuluyor. Raporda, son iki yılda program aracılığıyla çok sayıda kişinin “önleyici polislik tedbiri” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu, siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın “siyasi eğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği ifade edildi.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks