Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik

Yasayla düzenlemeyi Danıştay istedi.

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’, 26 Temmuz 2016’da yürürlüğe girmişti. Yönetmelikle, cinsel suçlardan hüküm alanlar için cezalarının infazı sırasında ya da denetim süresinde cinsel isteği azaltıcı tıbbı tedavi de dahil önemli yaptırımlar öngörülmüştü. Yönetmeliğin 7/1. maddesinde bu tedavi şöyle tanımlanmıştı: “Cinsel saldırı suçlularına yönelik olmak üzere ayakta ya da yatarak, ilaçla ya da ilaçsız olarak veyahut her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına ya da denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını ya da yok edilmesini sağlayan yöntem.”.

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği ile bir vatandaş, yönetmeliğin iptali istemiyle geçen yıl Danıştay’da dava açmıştı. 10. Daire de vücut bütünlüğüne yönelik düzenlemelerin ancak kanunla yapılabileceğini belirterek, Ağustos 2017’de yönetmeliğin 7/1. maddesini iptal etmişti.

Tombik

22 YIL SONRA YENİDEN

Taslakla TCK’ya eklenmesi halinde zina 22 yıl sonra yeniden suç olacak. 1926 tarihli eski TCK’nın 440. maddesinde kadınlar, 441. maddesinde de erkekler için ‘zina suçu’ yer alıyordu. Anayasa Mahkemesi (AYM) düzenlemenin eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan bir itiraz üzerine 1996’da 441., 1998’de 440. maddeyi iptal etmişti. TBMM, 2004’te yeni TCK’yı görüşürken AK Parti, zinanın yeniden suç sayılması için girişimde bulunmuştu. CHP buna itiraz ederken, Avrupa Birliği (AB) de zinanın tekrar suç sayılmasının tam üyelik müzakerelerine geçişi etkileyebileceğini duyurmuştu. AK Parti, uzlaşma sağlanamayınca zinanın suç sayılması girişiminden vazgeçmişti.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks