Çok Kutuplu Dünyada Doların Yerini Ne Alacak?

SETA'dan önemli rapor! Dolar ortadan kalkacak.

SETA’dan önemli rapor! Dolar ortadan kalkacak.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından, doların ekseninde olduğu mevcut küresel ticari ve finansal sistemin incelendiği “Çok Kutuplu Dünyada Doların Yerini Ne Alacak?” raporunda doların mevcut konumunun sürdürülebilirliği, dolar eksenli küresel finansal sistemin yerini neyin alabileceği gibi konular yer aldı.

SETA’dan yapılan açıklamada, Mevlüt Tatlıyer’in kaleme aldığı raporda doların nasıl küresel para birimi haline geldiği, doların mevcut konumunun sürdürülebilirliği, dolar eksenli küresel finansal sistemin yerini neyin alabileceği gibi konular incelendi.

Tombik

Sistemden zarar gören ülkeler arayışta

Mevcut sistemden giderek artan oranda zarar gören ülkelerin arayışlarını çok boyutlu olarak değerlendiren raporda şu ifadelere yer verildi:

“Donald Trump yönetiminin ABD’nin küresel ölçekteki ekonomik/finansal konumunu açık bir şekilde kötüye kullanmaya başladığına şahitlik edilmiştir. Bu çerçevede ABD bir taraftan, nihayetinde siyasi bir dokuya sahip, çeşitli gerekçelerle Çin gibi birçok ülkeye ticari yaptırımlar uygulamaktan çekinmezken diğer taraftan da Türkiye örneğindeki gibi birtakım siyasi hedeflere ulaşma noktasında doları bir ‘silah’ olarak kullanmaktan geri kalmamıştır. Bütün bu yaşananlar daha önceki tarihi kavşaklarda olduğu gibi bir kez daha doların itibarını hatırı sayılır ölçüde zedelemiş ve mevcut sistemin yerini almak üzere alternatif sistem arayışlarını hızlandırmıştır.”

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks