Deepfake’den neden endişe duymalıyız?

Sosyal medyada hortlayan yeni içerik türü deepfake

Deepfake nedir?

Deepfake’den neden endişe duymalıyız?

Sosyal medyada hortlayan yeni içerik türü deepfake, gerçeğinden farksız görüntüler oluşturması sayesinde dijital dünyanın güvenirlik bariyerlerini fazlasıyla sarsabilir.

Tombik

Peki deepfake nedir? Eğer “görmek inanmaktır” düşüncesine sahip bir insansanız, ‘deepfake’ tanımıyla karşımıza çıkmaya başlayan içerikler sizin için bir kabus halini alabilir.

Deepfake, bir zamanlar yaşanmış olayların tartışmasız delili kabul edilen video ve fotoğrafları artık sorgulanabilir hale getiren teknolojiyi temsil ediyor. İnternette kısa zamanda sahte olduğunu sadece izleyerek anlamamızın neredeyse mümkün olmadığı (üst düzey bir video uzmanı değilseniz) çok sayıda video belirdi.

Bir tanesinde, ABD eski başkanı Barack Obama mevcut ABD Başkanı Donald Trump için “tam bir dallama’ ifadesini kullanıyor. Söz konusu video bir deepfake yapımı. İnternet gazeteciliği, vatandaş gazeteciliği, sahte haberler ve manipülatif içerik gibi doğru ve sahte bilginin kesişiminde yer alan birçok kavram, artık deepfake teknolojisinin tehdidi altında.

Herkesin aklını karıştıran ve bir gün “gerçek olup olmadığını nasıl anlayacağımızdan emin olmadığımız” içerikler, dijital dünyada büyük bir sorun oluşturabilir. Bu yüzden deepfake nedir, nasıl çalışır ve neden deepfake’den endişe duymamız gerekir, bunlara göz atmalıyız.

Deepfake nedir? Deepfake, içerik oluşturmak veya manipüle etmek için makine öğrenimi kullanan bir yapay zeka (AI) yöntemi. Deepfake genelde montaj oluşturmak veya bir insanın yüzü üzerine diğerini eklemek için kullanılıyor. Ancak deepfake ile yapılabilecekler, sadece bu özelliğin çok ötesine geçiyor. Deepfake ile ses, hareket, manzara, hayvanlar ve daha birçok öge oluşturulabiliyor.

Detaylar Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks