Derin uzayın en büyük gizemlerinden birini temsil eden hızlı radyo patlamaları

Gökbilimciler derin uzaydan gelen 8 radyo sinyali tespit etti.

Gökbilimciler derin uzaydan gelen 8 radyo sinyali tespit etti.

Gökbilimciler, derin uzayın en büyük gizemlerinden birini temsil eden hızlı radyo patlamalarından (FRB) sekiz tane birden tespit etti.Böylece Dünya’ya ulaştığı bilinen tekrarlı radyo sinyallerine ait kaynakların sayısı 10’a ulaştı. Hızlı radyo patlamaları olarak bilinen ve derin uzayın farklı noktalarında gelen olağanüstü enerji yüklü sinyaller, Evren’in halen en büyük gizemlerinden biri.

Son yıllarda giderek artan gözlemler, FRB’lerin geldiği noktaları tespit etmeyi başarsa da nasıl ortaya çıktıklarını henüz açıklayamadı. Gökbilimciler, 2019’un başında tekrarlı sinyal olarak beliren FRB 121102’yi tespit etmişti. Ocak 2019’da ise ikinci bir tekrarlı sinyal, FRB 180814 Dünya’ya ulaştı. arXiv üzerinden yayınlanan ve The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayınlanması kabul edilen en son araştırma, Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi (CHIMEI) radyo teleskobu tarafından tespit edilen sekiz FRB’yi konu alıyor.

Tombik

En son tespitler ile bugüne kadar Dünya’ya ulaştığı bilinen FRB sayısı 10’a ulaştı. Gökbilimciler, artan tespitler sayesinde gizemli radyo sinyallerinin aslında “ne olduğunu” ortaya çıkarmayı umuyor. Tekrarlı ve tekrarsız sinyallerin kesişimi Hızlı radyo patlamaları son derece kafa karıştırıcı kozmik sinyalleri temsil ediyor. Derin uzaydan alınan radyo verilerinin aniden tavan yapmasını sağlayan sinyaller sadece birkaç milisaniye sürüyor. Bu süre içinde yaydıkları enerji miktarı 500 milyon Güneş’e eşit olabiliyor.

FRB’ler tekrarlı ve tekrarsız olarak ikiye ayrılıyor. Sinyallerin çoğu sadece bir kez tespit ediliyor, bu yüzden kaynaklarını tespit etmek son derece zorlaşıyor (Bugüne dek bir tanesinin kaynağı bulundu). Tekrarlı FRB’ler ise nereden geldikleri hakkında çok daha fazla ipucu sunuyor. Bu yüzden art arda gelen sekiz yeni sinyalin keşfi gökbilimciler için bu sinyallerin hangi galaksilerde, nasıl bir kozmik çevrede oluştuğunu anlamaları için önemli veriler sunacak.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks