Dünyanın en önemli sosyal bilimcilerinden olan ve 89 yaşında hayatını kaybeden Immanuel Wallerstein.

Kapitalizm Artık Kurtarılamaz Durumda, Çünkü...

Immanuel Wallerstein: Kapitalizm Artık Kurtarılamaz Durumda, Çünkü…”.

Dünyanın en önemli sosyal bilimcilerinden olan ve 89 yaşında hayatını kaybeden Immanuel Wallerstein’la farklı tarihlerde yapılmış iki söyleşinin özetini paylaşıyoruz.

Metis Yayınları, Immanuel Wallerstein’ın hayatını kaybetmesinin ardından Twitter adresinde “Yazarımız Immanuel Wallerstein’in hayatını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Çok üzgünüz” mesajı paylaştı.

Tombik

Genç bir insan olarak siyasetle çok ilgiliydim. 20’li yaşlarımda Amerikan siyaseti ve Üçüncü Dünya siyasetiyle, özellikle Hindistan’la çok ilgileniyordum. Hindistan’daki o zamanlar hâlâ en büyük sömürgeci hareketti.

Afrika’da yapılan bir gençlik kongresine gittikten sonra Afrika’yla ilgilenmeye başladım. Akademik faaliyetimin bölgesi olarak Afrika’ya odaklanmaya karar verdim. Bunu da yaklaşık 20 yıl sürdürdüm. Bir noktada bana fazla anlam ifade etmeyen manşetlerin peşinde koştuğumu fark ettim. Sonradan kesinlikle iyi bir fikre dönüşen kötü bir fikrim vardı o sırada.

Kötü fikrim şuydu: Eğer yeni devletler varsa, bunlar daha önceki yeni devletlerin izlediği modele göre hareket ediyor olmalıydı. Kimdi bu önceki yeni devletler? Bunların İngiltere, Fransa gibi ülkelerin 16. yüzyıldaki halleri olması gerektiğine karar verdim.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks