Forever Young ve Vanilla Sky gibi bilim-kurgu filmlerine konu olan cryogenic freezing.

İnsan Dondurma Teknolojisi: Cryogenic Freezing

İnsan Dondurma Teknolojisi: Cryogenic Freezing

Forever Young ve Vanilla Sky gibi bilim-kurgu filmlerine konu olan cryogenic freezing yani insanları dondurma teknolojisi aslında pek de gerçek dışı sayılmaz. Birçoğumuz için imkânsız görülebilecek bu teknoloji şu an dünyada 250’den fazla insana uygulanmıştır.

1960’lı yıllarda bir grup bilim insanı, insanları dondurma teknolojisi üzerine deneyler yapmaya başlamıştır. Amaçları ise bu dondurulan insanları hayata geri getirmek ve hastalıklarını tedavi etmekti. Mesela, bir kanser hastasısınız. Şu an kanserin kesin bir çözümü yok, fakat belki bir gün kanserin çaresi bulunacak ve siz o tedavi sizin yaşadığınız yıllarda olmadığı için boşuna ölmüş olacaksınız, aynı veremde olduğu gibi. İşte, eğer dondurulursanız kanserin olmadığı bir dünyaya uyanabilir ve iyileşebilirsiniz.

Tombik

Fakat bir sorun var ki, şu an bütün bu teknolojik gelişmelere rağmen insan dondurma teknolojisi dondurulmuş insanları yaşama geri dönmelerini sağlayacak seviyeye henüz ulaşamadı. İşin ilginç tarafı ise buna rağmen insanlar cesetlerini dondurmak için talep etmeye devam ediyor, her geçen gün sayı giderek artıyor. Teknolojiye umutla bakan 1500’den fazla insan bu dondurma teknolojisini kullanmak için sözleşme imzalamış durumda.

1967’de kanser hastası James Bedford’un düşük sıcaklıklara dayanıklı cryo tüpünde saklanmasıyla ilk insan deneyi gerçekleşmiş oldu. Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan James Bedford’un tedavisi artık mümkün olmayan bir böbrek hastalığı vardı ve öleceğinden emin olan 73 yaşındaki profesör ilk dondurulmaya gönüllü insan oldu.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks