Google, 53 kübit Sycamore kuantum bilgisayar çipi ile kuantum üstünlüğü elde etmeyi başardı.

Google Kuantum Üstünlüğü Elde Etti.

Google Kuantum Üstünlüğü Elde Etti.

Google, 53 kübit Sycamore kuantum bilgisayar çipi ile kuantum üstünlüğü elde etmeyi başardı.

Mart 2018 tarihinde Google tarafından Bristlecone adı ile bir 72 kübit kuantum bilgisayar çipi duyurulmuştu. Şirket bu çip sayesinde kuantum üstünlüğü elde edebilecekleri konusunda oldukça iyimser bir bakış açısına sahipti. Son haberler ise, Google ile çalışan araştırmacıların Bristlecone çipinin hafifletilmiş bir sürümü olan 53 kübit Sycamore ile bunu başardığı yönünde. Araştırmacılar bulgularını se NASA internet sitesi üzerinden duyurdu ancak kısa süre içerisinde makalenin siteden kaldırıldığı fark edildi.

Tombik

Makalede araştırmacılar, işlemcilerinin en gelişmiş “klasik” bilgisayarların 10.000 yılda tamamlayabileceği bir hesaplama yapabildiğini ileri sürüyor. 53 kübit kuantum bilgisayar ise bunu sadece 3 dakika 20 saniyede çözerek kuantum üstünlüğü elde edildi.

Bunun oldukça önemli olduğuna da vurgu yapılıyor. Tarihte ilk defa sadece kuantum bilgisayarların çözebileceği bir problem olduğu, dolayısıyla kuantum üstünlüğü ifadesinin gösterildiğinin altı çiziliyor. Bir hesaplama için 10.000 yıllık çalışma süresinin kesinlikle mümkün olmadığına da ayrıca dikkat çekiliyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks