Hubble Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi’mizin halkalı gezegeni Satürn.

Satürn'ün 'kutup ışıklarını' görüntüledi.

Satürn’ün Kuzey ışıklarının şu ana kadar çekilmiş en güzel görüntüsü yayımlandı.

Hubble Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi’mizin halkalı gezegeni Satürn’ün ‘kutup ışıklarını’ görüntüledi. İnsan gözünün de görebileceği hale getirilen görüntü Dünya’nın Aurora’sı ile oldukça benzer.

NASA’nın geçtiğimiz Nisan ayında 28. yaş gününü kutlayan dev uzay teleskobu Hubble, yakaladığı fotoğraflarla bizleri büyülemeye devam ediyor. Emektar uzay teleskobu, şimdi de Güneş Sistemi’mizin halkalı gezegeni Satürn’ün auroralarını görüntüledi.

Tombik

Dünya’daki auroralar, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların (güneş rüzgarları) Yeryüzü’nün manyetik alanı ile etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Gezegenin kutup bölgelerinde hapsedilen parçacıklar, atmosferdeki oksijen ve nitrojen ile etkileşime geçerek muhteşem bir ışık şovunun oluşmasını sağlıyor. Oksijen emisyonları yeşil veya kahverengimsi kırmızı; nitrojen emisyonları ise mavi veya kırmızı renkte ışıklar üretiyor.

Hubble’ın görüntülediği Satürn auroraları da hemen hemen aynı süreç sonucunda oluşuyor. Ancak atmosfer genellikle hidrojenden oluştuğu için bu sefer oluşan ışık morötesi dalga boyuna sahip. Bu nedenle çıplak gözle görmek mümkün değil. Hubble ise üzerindeki spektrograf ekipmanıyla (Space Telescope Imaging Spectrograph) bu görüntüyü yakalamış.
Satürn aurorolarının şimdiye kadarki en detaylı görüntüsünü sunan fotoğraflar, gezegenin yaz gündönümü sırasında çekilmiş. Görüntülerin animasyon halini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks