İstanbul’da Başkan Erdoğan’ın konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron

Macron'un hayali Türk tipi başkanlık sistemi.

Macron’un hayali Türk tipi başkanlık sistemi.

İstanbul’da Başkan Erdoğan’ın konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yarı başkanlık sisteminden dert yandı. Macron ikili görüşmede Erdoğan’a Türkiye’nin başkanlık sistemine geçtiğine değinerek, ‘Siz başbakanlık sorununu çözdünüz’ dedi.

Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Fransa’da 2017 yılının mayıs ayında yapılan seçimleri kazanan 39 yaşındaki Emmanuel Macron, ülkenin en genç cumhurbaşkanı unvanını alarak tarihe geçti. Macron 1848 yılında 40 yaşındayken iktidara gelen Louis-Napolyon Bonaparte’ın 170 yıllık rekorunu da kırmış oldu. Macron yaptığı açıklamada, tüm Fransa’nın birlikte kalkınması için çalıştığını dile getirerek, “21. yüzyılın refah devletini yaratmak, yeni bir sosyal konrat imzalamak istiyorum” dedi.

Tombik

‘HER ŞEYİ YAPAMAM’

Macron, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir ay sonra gerçekleşen parlamento seçimlerinden de galip çıktı. Ancak bu çifte zafere rağmen Fransa’nın genç cumhurbaşkanı, ‘refah devleti’ amacını gerçekleştirmek için kimi zaman ülkedeki yarı başkanlık sisteminin yeterli olmadığını ifade etti. Macron’un bir açıklamasında “Ben de açıkça biliyorum ki her şeyi yapamam. Her şeyi başaramayacağım” demesi ülkedeki yönetim sistemine yönelik sert bir eleştiri olarak yorumlandı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks