İtalyanlar yeni hükümeti belirlemek için bugün sandığa gidiyor.

İtalya kaosu oyluyor.

İtalyanlar yeni hükümeti belirlemek için bugün sandığa gidiyor. Göç karşıtları ile AB düşmanları arasında geçmesi beklenen yarışta hiçbir parti yüzde 40’a ulaşamazsa ne olacağı bilinmiyor.

İtalya’da seçmenler bugün göçmen krizi, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin geleceği ve ekonomik krizin seyri gibi bir dizi konuda ülkeye derman olacak başbakanı belirlemek üzere sandığa gidiyor.
Yarışa yeni seçim yasasının damga vurması bekleniyor. Rosatellum 2.0 isimli yasa nedeniyle seçime katılan parti veya ittifaklardan birinin tek başına iktidar olması için yüzde 40’a ulaşması gerekiyor. Yasaya göre, yüzde 40’ı geçen parti, 630 sandalyeden 340’ına sahip oluyor. Fakat İtalyan anayasa mahkemesinin, hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması durumunda ilk iki partinin ikinci tura kalmasını öngören maddeyi iptal etmesi seçimleri şimdiden siyasi bir kaosa itmiş durumda. Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin liderliğindeki göç karşıtı merkez sağ ittifak ile AB düşmanı popülist 5 Yıldız Hareketi’nin favori gösterildiği seçimlerde hiçbir partinin yüzde 40’ı bulamayacağı tahmin ediliyor.

Tombik

İSLAM VE GÖÇ KARŞITI İTTİFAK % 38

Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin liberal muhafazakar Forza Italia partisi, Matteo Salvini’nin ırkçı Lig partisi, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri ve Hristiyan demokrat Biz İtalya’yla Partisi’nin oluşturduğu sağ ittifak anketlerin favorisi. Berlusconi’nin kamu hizmeti nedeniyle AP Başkanı Antonio Tajani’nin başbakan adayı olduğu ittifak, yaklaşık 600 bin civarındaki yasa dışı göçmenin sınır dışı etmeyi ve İslam’ı yasaklamayı vaat ediyor.

Brüksel’in partisi PD % 23

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks