Kuzey Kutbu ve onu çevreleyen Arktik Okyanusu üzerinde hiçbir ülke tek başına hak iddia edemiyor.

Dünyanın kaderi insanlığın elinde.

Dünyanın kaderi insanlığın elinde.

Kuzey Kutbu ve onu çevreleyen Arktik Okyanusu üzerinde hiçbir ülke tek başına hak iddia edemiyor. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, ülkeler kıyılarından 200 deniz mili mesafeye kadar olan bölgede her türlü kaynağı kullanma hakkına sahip. Fakat Arktik Okyanusu’nda belirgin olarak paylaşılamayan ve ‘uluslararası sular’ olarak adlandırabileceğimiz alanlar var.

Bölgede iş birliği sağlamak için 1996’da Arktik Konseyi kuruldu. Konseyin daimi üyeleri ise ABD, Kanada, Danimarka, Norveç ve Rusya’nın yanı sıra İsveç, Finlandiya ve İzlanda. Başka hiçbir ülkeye daimi üyelik statüsü verilmiyor.

Tombik

Tabii Rusya yapacağını yapmış ve 2007 yılında iki denizaltı ile Kuzey Kutbu’nda tarihte ilk defa deniz yatağına ulaşarak buraya titanyum alaşımlı bir Rus bayrağı dikmiş. Bu da Arktik’teki muazzam kaynaklarını kontrol etme yolunda bir yarış başlatmış. Şunu da söylemek lazım ki Arktik Okyanusu kıyılarının yarısından fazlası Rusya’ya ait ve bu bölgede bulunan enerji kaynaklarının büyük bir kısmı da Rusya’nın sahip olduğu bölümde yer alıyor. Havası buradan geliyor yani.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks