Liselere adrese kayıtlı yerleştirmede pilot il Bursa oldu.

Bursa’da tercih krizi.

Bursa’da tercih krizi.

Liselere adrese kayıtlı yerleştirmede pilot il Bursa oldu. Sınav puanları ve kılavuz açıklanmadan tercih yapmaya zorlanan veliler çok tedirgin.

Milli Eğitim Bakanlığı adrese dayalı kayıt sisteminin nasıl işlediğini görmek için Bursa’yı “pilot il” olarak seçti. Bu hafta başında Bursalı öğrencilere “demo tercih uygulaması” başlatıldı. Sınav sonuçlarını bilmeyen, ellerinde “Yerleştirme Kılavuzu” olmayan velilere, tercih için bugün son gün olduğu “gerekirse sonradan birkaç değişiklik için şans verileceği” söylendi. Okul müdürlüklerinden velilere giden yazıda, “Sayın veli, MEB’den gelen açıklamaya göre öğrencilerimizin mutlaka tercih yapmaları gereklidir. Bu tercihler esas alınıp daha sonra değiştirme hakkı verilecek” denildi.

Tombik

Eğitim Sen’den alınan bilgilere göre, bu uygulamayla Bursa’da 10 bin 982 öğrenci Anadolu liselerine, 5 bin 918 öğrenci Anadolu imam hatip liselerine, 18 bin 326 öğrenci mesleki teknik Anadolu liselerine yerleştirilmiş. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ellerinde hiçbir veri olmayan velilerin tercih yapmak istemediklerini ve çok tedirgin olduklarını belirterek, “Velilere yerleştirme kılavuzu olmadan tercih yaptırılmak isteniyor. Sınav puanları ortada yok. Öğrenci belki yüzde 10’luk birime girecek. Adres üzerinden eşleştirmeler belli değil. Sendika olarak Bursa’da velilerin, öğrencilerin yanındayız. Tercih sayısı/adres çemberi dayatmasına karşı imza kampanyamızı ülkenin her yerinde sürdürmeye devam ediyoruz. Bursa Valiliği ile de görüşeceğiz ve bugün basın açıklaması yapacağız” dedi.

Komşu kayıt ne demek?

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, Bursa’daki uygulamaların yeni sistem hakkında bazı ipuçlarını ortaya çıkardığını belirterek şunları söyledi: “Yeni sistemde öğrencilerin ikametgâhlarına göre okullar, “Kayıt Alanı”, “Komşu Kayıt Alanı” ve “Diğer Kayıt Alanı” diye üç bölgeye ayrılacaktır. Her öğrenci buna göre 5 tercih yapacaktır. Öğrencinin kayıt bölgesi, okulda bulunma durumu, tercih sırası, okul başarı puanı, devamsızlık durumu ve yaşı gibi kriterlerin puanlamasıyla oluşacak skor, öğrencinin yerleşme puanı olarak kullanılacaktır. Ortaöğretim kurumuna adrese dayalı yerleşme bu kriterlerle oluşan skor puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır.”.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks