Marmara’nın gaz potansiyeli, en azından Marmara Bölgesi’nin enerji ihtiyacı.

Marmara’da ciddi doğal gaz çıkışı var.

Marmara’da ciddi doğal gaz çıkışı var.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Batı Marmara’da dikkate değer bir doğal gaz potansiyeli olduğunu belirterek, “Marmara’nın gaz potansiyeli, en azından Marmara Bölgesi’nin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz’in jeolojik yapısına ilişkin bilinmeyenleri Milliyet aracılığı ile anlatan Prof. Dr. Yaltırak, Marmara Denizi’nde deprem çalışması yapan yabancı araştırmacıların bazı bulguları paylaşmadığına dikkat çekti.

Tombik

Marmara Denizi’nde fay sistemleri ve deprem riski nedeniyle, sondaj ve gaz çıkartmanın dikkatle değerlendirilmesi gereken bir iş olacağı belirten Prof. Dr. Yaltırak, “Çok ışınlı batimetri çalışmalarımız sonucunda; Marmara Denizi’nin Çanakkale Boğazı’na yakın kısmında gizli kalmış faylar ve doğal gaz çıkışı olan yerlere rastladık. Metan gazı çıkışı olan yerlerde mercan kolonisi benzeri metanofil kabuklu canlı toplulukları görülüyor. Bu canlılar metan gazı çıkan yerlerde beslendiğinden her çıkış yerinin üzerinde dairesel kubbeler şeklinde koloniler olarak yaşam sürüyorlar. Siz bu kolonileri tespit ettiğinizde gazın varlığını da tespit etmiş olursunuz. En azından Batı Marmara’nın çok ciddi bir doğal gaz potansiyeli var. Bu konuda Prof Dr. Ali Aksu önderliğinde yayınladığımız bilimsel makalemiz bunun işaretlerinden söz ediyor” diye konuştu. Özelikle Fransız araştırmacıların Marmara Denizi’nde elde ettikleri sismik verileri bir an önce Türk araştırmacılara açması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr.Yaltırak, şunları söyledi: “Fransızlar, Marmara’da fayların deniz tabanındaki gidişini ortaya çıkarmak için TÜBITAK ve İTÜ ile ortak çok ışınlı batimetri taraması yaptılar. Daha sonra Batı Marmara’da gaz çıkan yerlere aletler konuldu. ‘Deprem öncesi gaz çıkışında değişim olur mu?’ diye bakılıyor. Mesela Marmara’ya fay araştırması diye gelen çok sayıda yabancı gemi sismik çalışma da yaptı.”

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks