Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle, 2 yıldır süren OHAL yerini…

OHAL'den daha beteri geldi: İşte 'olağan' Türkiye!

OHAL’den daha beteri geldi: İşte ‘olağan’ Türkiye!

Meclis’e sunulan yeni yasa teklifiyle, 2 yıldır süren OHAL yerini, 3 yıl süreli daha olağanüstü bir döneme bırakıyor. Kamudan ihraçlar, ilgili bakanın veya kurum başkanının inisiyatifinde olacak. İşte OHAL’i aratacak OHAL’siz döneme ait yeni yasa çalışmalarından başlıklar.

Darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal uygulaması, bugün sona eriyor. Saray’ın “Olağanüstü hali kaldırıyoruz” diye getirdiği yeni yasalarda ise OHAL KHK’lerinde bile olmayan ağır düzenlemeler yer alıyor. Meclis’e sunulan teklife göre artık kimsenin işi hukuk garantisinde değil. Bakanlar ve valilere ihraç yetkisi veriliyor. Hakkında soruşturma açılan kişinin tüm ailesi izlenebilecek, pasaportları iptal edilebilecek.

Tombik

2 yıllık OHAL dönemi, bir dönem daha uzatılmayarak, bugün sona eriyor. Önceki gün TBMM’ye sunulan yasa teklifi ise şu düzenlemeleri içeriyor:

KHK’ler de uzuyor

Teklifteki bazı düzenlemelerin, OHAL KHK’lerine madde eklenerek yapılması dikkat çekiyor. 2 yıllık dönemde çıkarılan ilk KHK’lerden, itiraz için geliştirilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kuruluş KHK’sine bile ek düzenlemeler var. Böylece OHAL süresi ile sınırlı olan, Anayasa Mahkemesi’nin de görmezden gelmesi ile hukuki denetimden “kaçan” KHK’lerle oluşan düzen, kendi kendisini uzatıyor.

Herkese ‘KHK usulü’ iade

Yeni düzenleme ile kamu görevinden ihraç edilen, ancak iadesine karar verilen kişinin, “eski kadro ve pozisyonuna” atanması esas alınacak. Böylece KHK ile ihraç edilip KHK ile iade edilenlerde benimsenen yeniden atama usulü, komisyon kararı ile iade edilenler için de kullanılacak.Ancak teklife göre ihraç edilen akademisyenler bu olanaktan yararlanamıyor. İhraç edildiği üniversiteye atanamayacak akademisyenin hangi üniversiteye atanacağına YÖK karar verecek.

Asker ve polisler aklansa da kızağa

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks