Mirny Mine adıyla bilinen Mir madeni.

Dev Elmas Çukuru: Mir Madeni

Dev Elmas Çukuru: Mir Madeni.

Mirny Mine adıyla bilinen Mir madeni, Utah’taki Bingham Bakır Madeni’nin ardından dünyadaki en büyük ikinci insan yapımı kazı çukuru. Doğu Sibirya’da küçük bir kasaba olan Mirny’nin eteklerinde bulunan elmas madeninin kazım işlemine 1955 yılında başlanmış. Bugün ise Mir madeni, 525 metre derinliğinde ve 1,25 kilometre genişliğinde devasa bir çukur görünümünde.

Lenin Ödülü Getiren Keşif

Tombik

Elmas yatakları, 13 Haziran 1955’te Sovyet jeologlar Yuri Khabardin, Ekaterina Elagina ve Viktor Avdeenko tarafından Yakut Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ndeki büyük Amakinsky Seferi sırasında keşfedildi. Jeologlar burada genellikle elmaslarla ilişkili olan kimberlit isimli volkanik kayacın izlerini buldu. Bu bulgu, Rusya’daki kimberlit arayışında 1940 ve 1950’lerin başarısızlıklarının ardından gelen ikinci başarıydı. (Birincisi ise 1954’te bulunan Zarnitsa madeniydi.) Bu büyük keşif için 1957’de Khabardin’e Sovyetler Birliği’nde en prestijli ödüllerden biri olan Lenin Ödülü verildi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks