OECD’de 5.5 puanla sondan 4’üncü sıradayız.

Kaliteli yaşamda sınıfta kaldık.

OECD’de 5.5 puanla sondan 4’üncü sıradayız. Parasızlık, işsizlik, uzun çalışma saatleri ve kirli hava gibi nedenler Türkleri en mutsuz halklardan birisi yaptı. “Yaşamdan memnuniyet” anketinde Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında 32. sırada yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) Daha İyi Yaşam Endeksi’ndeki “yaşamdan memnuniyet” anketinde 35 ülke arasında sondan 4. olduk. OECD ortalaması 10 üzerinden 6.5 puan olduğu halde Türkiye, 5.5 puanla en kötü durumdaki ülkeler arasında yer aldı. Norveç’in 7.6 ile “halkı hayatından en memnun” ülke olduğu listede Türkiye’nin arkasında Macaristan, Yunanistan ve Portekiz bulunuyor.

Tombik

GELİR OECD’NİN ÇOK ALTINDA

“Para mutluluğu satın alır mı?” tartışılır ama yaşam standartlarını yükselttiği kesin. Türk insanının hayatından memnun olmamasının başlıca nedenleri arasında hanehalkı gelirinin düşük olması geliyor. Türkiye’de yıllık hane halkı harcanabilir kişisel gelir miktarı 19.139 TL iken (4.833 dolar) OECD ortalaması 30.563 dolar.

Türkiye, 15-64 yaş arasında iş sahibi olma oranıyla (yüzde 51), yüzde 67 olan OECD ortalamasının oldukça altında bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Çalışan insan nüfusunda kadınların oranı ise sadece yüzde 31. Ayrıca çalışanların yüzde 34’ünün çok uzun saatler (haftada 50 saatten fazla) çalıştığını söylemesi de Türkiye’yi yine OECD ortalamasının (yüzde 13) gerisine itiyor. İyi eğitim ve yetenekler iş bulmada önemli faktörler. Türkiye’de orta öğretimi tamamlayan 25-64 yaş arasındaki yetişkinlerin oranı yüzde 39’la yine OECD ortalamasının (yüzde 74) oldukça altında yer alıyor. Üniversiteyi bitiren erkeklerin oranı ise yüzde 43’le kadınların (yüzde 34) üzerinde.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks