Piyasalarda kolay paranın sonunun geldiğine yönelik yorumlar.

Kolay paranın sonu geldi mi?

Kolay paranın sonu geldi mi?

Önce ABD Merkez Bankası`nın şahin bir faiz artışına gitmesi ardından Avrupa Merkez Bankası`nın net varlık alımları için son bir tarih vermesi, piyasalarda kolay paranın sonunun geldiğine yönelik yorumlara yol açtı. Bu durum finansmanı açısından yurt dışı kaynakların önemli olduğu Türkiye gibi gelişen ülkeleri de yakından ilgilendiriyor. Son atılan adımlar her ne kadar parasal sıkılaşmaya yönelik sinyaller verse de rakamlar büyük merkez bankalarının ekonomiye desteklerinin devam ettiğini gösteriyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısında faiz artışı yanında 2018’de dört faiz artışı olacağı yönünde sinyal vermesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) net varlık alımlarının 2018 Aralık sonuna kadar tamamlanacağını açıklaması, piyasalarda kolay para döneminin sonuna gelindiği yönünde yorumlara neden oldu. Ancak gelen açıklamalar ve rakamlar büyük merkez bankalarının hala ekonomiyi destekleyici bir para politikası izlediğine işaret ediyor.

Tombik

Bu yıl ikinci faiz artışına imza atan Fed yetkilileri bankanın para politikasına ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde bu politikanın teşvik edici niteliğine dikkat çektiler. ECB Başkanı Mario Draghi de bankanın Aralık sonunda varlık alımlarını durdurması kararının hala önemli bir mali teşvik alanı bıraktığını açıkladı. Bankanın özellikle en az 2019 yaz aylarına kadar faiz artırmayacağı taahhütünde bulunması bu yönden önemli bir sinyal olarak okundu.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks