Ruanda Soykırımı’nın üzerinden 25 yıl geçti.

300 bini çocuk 800 bin kişi katledilmişti.

300 bini çocuk 800 bin kişi katledilmişti… Ruanda Soykırımı’nın üzerinden 25 yıl geçti.

Ruanda’da 800 bin kişinin hayatını kaybettiği soykırımın bugün 25. yıl dönümü. Fransa’nın Tutsi ve Hutular etnik kimliğiyle böldüğü ve çatışmaları gizlice desteklediği Ruanda Soykırımı’nın üzerinden çeyrek asır geçti.

Hutu liderliğindeki hükümet ve milisler Ruanda’da 100 günde 800 bin kişiyi öldürdüğünde yıl 1994’tü, ancak Ruandalılar acılarını hiçbir zaman unutmadı. Çatışmaların başlangıç günü olan 7 Nisan ise soykırım günü olarak anılıyor.

Tombik

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre öldürülenlerden 300 bini çocuktu. Çoğu dövülerek öldürüldü. Peki Ruandalıların çeyrek asırlık acısı Ruanda Soykırımı nasıl gerçekleşti?

Ruanda’da ne oldu?

1990: Tutsilerin kontrolündeki Ruanda Yurtsever Cephesi’nden (RPF) isyancılar komşu ülke Uganda’nın topraklarının bir kısmını işgal ederek Ruanda topraklarına kattı. Bu başarı, bir Hutu olan Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın muhalefet partilerini yasallaştırmak için reformları hızlandırmasına neden oldu.

Detaylar, haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks