Stoltenberg Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söylerken, ‘Müttefikler bir arada kalmalı’ dedi.

Ankara'dan Batı'ya zeytin dalı: Büyütmeye gerek yok.

Ankara’dan Batı’ya zeytin dalı: Büyütmeye gerek yok.

Stoltenberg Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söylerken, ‘Müttefikler bir arada kalmalı’ dedi. Çavuşoğlu Türkiye’nin hava savunma taleplerini yineledi.

Temmuz ayında ittifakın Rusya’ya karşı tutumunun belirleneceği zirveye hazırlık için Ankara’ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Müttefikler bir arada kalmalı” derken, görüşmelerinde de Türkiye-ABD arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Rusya ile ilişkilerimiz NATO ile Fransa ile ABD ile ilişkilerimizin alternatifi değil” derken, Türkiye’nin NATO’dan hava savunma sistemi konusundaki taleplerinin karşılanmasını istedi.

Tombik

Stoltenberg, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Canikli görüşmenin ardından, twitter hesabından, “Görüşmede, terörle mücadelede işbirliği, Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, bölgenin terörden temizlenmesi, rejime yönelik son operasyon, hava ve füze savunma sistemleri, Haziran ayında yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın gündemine yönelik konuları değerlendirdik” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, Türkiye’nin NATO için önemini vurgularken, “Tüm NATO müttefikleri, Türkiye’yi çok değerli bir müttefik olarak görmektedir. Türkiye’nin bu ittifak içinde yer almasının öneminin farkındayız” dedi. Stoltenberg, Türkiye’nin terörden en çok sıkıntı çeken müttefik ülke olduğunu belirtirken, “NATO’nun buradaki varlığı, Türkiye’yi desteklemek ve yardım etmek içindir” ifadesini kullandı. Afrin operasyonu konusunda “şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum” diyen Stoltenberg, Türkiye’nin hava savunma sistemine yönelik taleplerine ise mevcut varlığı anımsatarak yanıt verdi: “Burada daha fazla deniz ve hava mevcudiyetimiz var, daha fazla tatbikat yapıyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçaklarımız, hava savunma sistemlerimiz var. Suriye sınırında İspanyol ve İtalyan bataryaları bulunuyor.”.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks