Uyuşturucunun beyindeki beyaz maddeyi nasıl yok ettiğini gözler önünde.

Kokainin beyin üzerindeki etkisini gösteren korkutucu MRI görüntüleri

Kokainin beyin üzerindeki etkisini gösteren korkutucu MRI görüntüleri.

Malta’da acile kaldırılan kokain bağımlısının tedavi sürecinde çekilen MRI görüntüleri, uyuşturucunun beyindeki beyaz maddeyi nasıl yok ettiğini gözler önüne serdi. BMJ Case Reports dergisinde yayınlanan araştırma, 45 yaşındaki bir adamın kokain bağımlılığı nedeniyle beynindeki ak maddenin büyük kısmını kaybettiğini gösterdi.

Mater Dei Hastanesi’ne kaldırılan hasta ile ilgilenen Dr. Ylenia Abdilla, “hasta hiçbir komutu anlamıyor ve en basit işlevleri bile yerine getiremiyordu” dedi. Dahası, sersemlemiş gibi hareket eden adam kol ve bacaklarını belli bir hareket yapmaya çalışıyormuş gibi hareket ettiriyordu.

Tombik

Bir süre sonra iletişim yeteneğini tamamen kaybeden ve katatonik (taş kesilmiş) hale gelen hastanın kan tahlilleri normal çıktı. Hastanın beynine ait MRI görüntüleri ise beyaz maddenin neredeyse tamamen “eridiği” görüldü.

Doktorlar hastanın beyindeki beyaz maddenin hasar görmesi veya şişmesi ile bağlantılı “leukoencephalopathy” yaşadığını tespit etti. Bu hastalık gibi nadir görülen bir diğer rahatsızlık olan “multifocal leukoencephalopathy” ise enfeksiyon ile gerçekleşiyor. Ancak hastada hiçbir bakteri veya virüs enfeksiyonu izine rastlanmadı.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks