Vatandaşa kesilen elektrik, su ve doğalgaz faturalarıyla ilgili ilginç bir araştırma yaptı.

Elektrik faturalarının boyu 2 kat uzadı bedeli 3 kat arttı.

Elektrik faturalarının boyu 2 kat uzadı bedeli 3 kat arttı.

Mahmut Esen, evine gelen faturaları inceledi Başlıktaki sonucu ulaştı. Bundan daha büyük artış su ve doğalgaz faturalarında yaşandı…

Emekli Mülkiye Müfettişi Mahmut Esen, vatandaşa kesilen elektrik, su ve doğalgaz faturalarıyla ilgili ilginç bir araştırma yaptı. Geçmişte kaymakamlık, belediye başkanlığı, vali yardımcılığı, mülkiye başmüfettişliği gibi üst düzey görevlerde bulunan emekli denetim elemanı Esen, Ankara’daki evine 14 yıl boyunca gelen tüm elektrik, su ve doğalgaz faturalarını tek tek biriktirip analiz etti.

Tombik

DOLAR KURU DA ARTTI

Esen’in aynı dönemdeki dolar kuru ve TÜFE verilerini de değerlendirdiği analiz sonuçlarına göre; 14 yılda elektrik faturaları 3 kat, doğalgaz 3.6 kat, su 4 kat zamlandı. Aynı dönemde kişi başına gelir sadece yüzde 37 arttı, dolar kuru 2.9 kat, enflasyon da 3.17 kat yükseldi. 2006 yılında 15 santim olan elektrik faturalarının uzunluğu 2018’e gelindiğinde iki kat artarak 30 santime çıktı. İşte elektrik, su ve doğalgaz faturalarındaki acı tablo:

ENFLASYONUN ÜSTÜNDE

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), 2004 Ocak ayında konutların kullandığı 1 metreküp su için 1,05 lira su bedelinin haricinde 53 kuruş atıksu bedeli, 34 kuruş şebeke yolu bakım ücreti, 28,5 kuruş KDV ve 1 kuruş Çevre Temizlik Vergisi olmak üzere toplam 1 lira 97 kuruş tahsil ediyordu. 2018 yılının ocak ayına gelindiğinde aynı miktardaki suyun bedeli diğer kalemlerle birlikte 4 kat artışla 7 lira 88 kuruşa yükseldi. Aynı dönemde dolar kuru 2.9 kat artarak 1.3 liradan 3.8 liraya çıktı, TÜFE’de de 3.1 kat arttı. 14 yılda su faturalarındaki artış hem dolar kuru hem de enflasyondaki artışın çok üzerine çıktı. Araştırma, 2004’te 10 metreküp su için 15 dolar ödeyen bir ailenin, 2018’de aynı miktar suya 20.6 dolar ödemek zorunda kaldığını ortaya koydu.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks