www’nun mucidi Tim Berners-Lee.

İnternetin babasından yeni internet projesi.

İnternetin babasından yeni internet projesi.

Facebook’un Cambridge Analytica skandalıyla başlayan gizlilik tartışmalarına www’nun mucidi Tim Berners-Lee noktayı koymaya hazırlanıyor. Yeni projesiyle interneti Google ve Facebook gibi devlerin tekelinden çıkararak merkezsiz bir hale getirmeyi hedefliyor. Tim Berners-Lee, MIT’den uzmanlarla açık kaynak kodlu Solid projesi üzerinde çalışmaya başladı.

Tim Berners-Lee 1989 senesinde CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştiren Berners-Lee, Dünya Çapında Ağ (www.) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu.

Tombik

Son yıllarda sıkça yaşanan veri ihlalleri sonrası, World Wide Web’in mucidi olarak bilinen Tim Berners-Lee’nin yeni bir internet projesi üzerine çalışmaya başladı. İnternette paylaştığımız verileri tekrar bizim kontrolümüze sunmak için MIT’den uzmanlarla işbirliği yaparak Inrupt isimli bir girişim kuruyor. Bu girişimin açık kaynaklı projesi Solid, kişisel verilerimiz hakkında son sözü yine bize verecek.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks