Yabancı futbolcu serbestliği kulüpleri iflasın eşiğine getirdi.

Sınırsız yabancı futbolu bitiriyor.

Yabancı futbolcu serbestliği kulüpleri iflasın eşiğine getirdi. Sadece dört büyüklerin yabancı transferine harcadığı tutar yıllık 140 milyon Euro’yu buldu. 3 yıllık anlaşmalar baz alındığında ise bu rakam, maaşlar dahil 421 milyon Euro’ya, yaklaşık 2 milyar TL’ye ulaşıyor. Serbestlik öncesi bu rakam 41 milyon Euro’ydu.

2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlayan 14 yabancı futbolcu serbestliği bu sezon 3. yılına girdi.

Tombik

Süper Lig’de son dönemin en önemli tartışma konusu şüphesiz yabancı oyuncu sayısı. Bazılarına göre kulüplerde ne kadar yabancı futbolcu oynarsa Avrupa’daki başarının ve tribündeki seyirci sayısının artacağı yönünde. Bir diğer görüşe göre ise; yabancı oyuncu sayısının fazlalığı Milli Takım’ın başarısını etkiliyor ve o nedenle bu işe bir kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Peki bu tartışmaların haricinde, yabancı oyuncu serbestliğinin kulüplere maliyeti ne oldu? 2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlayan 14 yabancı futbolcu serbestliği bu sezon 3. yılına girdi. Peki bu kuralın öncesinde uygulanan 5+3 kuralında kulüpler yabancı futbolculara ne kadar harcıyordu? Kural değiştikten sonra ne kadar harcadılar? Mercek altına aldık.

KURAL 5+3 YABANCIYDI

TFF 2014-2015 sezonunda 5+3 yabancı kuralını uyguladığında 4 büyük kulübün toplamda 33.3 milyon Euro bonservis bedeli ödediği göze çarpıyor. Bu konuda Karadeniz ekibi Trabzonspor’un İstanbul kulüplerine göre epey bir harcama yaptığı görülüyor. Toplamda 5 oyuncuya 16 milyon 450 bin Euro bonservis bedeli ödeyen bordo-mavilileri, 4 oyuncuya ödediği 9.5 milyon Euro ile Beşiktaş takip ediyor. O sezon fazla transfer yapmayıp, kadrosuna sadece Diego’yu katan Fenerbahçe, oyuncuya 5 milyon Euro imza parası ödedi. Galatasaray ise 2 milyon 350 bin Euro karşılığında 2 oyuncu transfer etti. O sezon 4 büyükler dışında Süper Lig’de yer alan diğer kulüpler ise toplamda 8 milyon 450 bin Euro bonservis bedeli ödediler. Sezon toplamına baktığımızda ise karşımıza, 41 milyon 750 bin Euro gibi bir harcama çıkıyor.

VE KURAL DEĞİŞTİ.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks